Rozmiestňovanie letnej kvetinovej výzdoby sa začne po 15. máji

10.04.2012 Prešov

Prešov 10. apríla (TASR) – Výsadbu a rozmiestňovanie kvetov, ktoré majú až do jesene zdobiť ulice a ďalšie verejné priestranstvá v Prešove, začne dodávateľská spoločnosť po 15. máji. Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že mesto tento rok plánuje na kvetinovú výzdobu a údržbu vynaložiť približne 20.000 eur.
"V máji bude v meste rozmiestnených 30 kvetinových vegetačných nádob takzvaných gárs, ktorých však bude oproti vlaňajšku menej o 12 kusov. Nebude však chýbať takmer päť metrov vysoký megakvetináč s viac ako 250 sadenicami na námestí pri Konkatedrále sv. Mikuláša," pripomenula hovorkyňa. Dodala, že vo vegetačných nádobách budú zasadené muškáty, surfínie a plektrantus.
Podobne ako v minulých rokoch na stĺpy verejného osvetlenia umiestnia 76 kusov polkruhových kvetináčov. Gazdová uviedla, že kvety budú vo farbách mesta.
Podľa vyjadrenia hovorkyne spoločnosť, ktorá sa v meste stará o kvetinovú výzdobu, vykonáva výsadbu kvetinových záhonov dvakrát ročne. V jesennom období realizuje výsadbu cibuľovín a dvojročných rastlín, v máji letničiek.
Z dôvodu obmedzeného množstva finančných prostriedkov sa na jeseň minulého roka realizovala výsadba tulipánov iba v okolí pamätníka v centre mesta a pred historickou budovou Divadla Jonáša Záborského.
Starostlivosť o kvetinovú výzdobu si však vyžaduje v priebehu celého roka dosádzanie kvetov. Stáva sa totiž, že ľudia napríklad pošliapu záhony. Nájdu sa však aj takí, ktorí sa neštítia z ozdobných gárs kvety kradnúť.
Podľa hovorkyne najviac takýchto prípadov poškodenia výzdoby v posledných dvoch rokoch evidovali na Hlavnej, Floriánovej a Metodovej ulici a na zrekonštruovanom námestí na Šváboch.
 

Vyberte región